Aandachtspunten bij het aanleggen van een groendak

Een groen dak (of groendak) is een dakbedekking die erg in opkomst is voor platte of licht hellende daken. Je creëert er een vrolijke en natuurlijke uitstraling van het huis mee. Bovendien isoleren de bodem en begroeiing op je dak erg goed, dus je bespaart er ook nog eens energie mee. Heb je een geschikt dak (bijvoorbeeld dankzij een EPDM dakbedekking), en ben je overtuigd door de voordelen van een groen dak? Lees dan snel verder over waar je allemaal op moet letten bij het aanleggen van een groendak.

Is mijn dak wel geschikt voor een groendak?

Helaas is niet ieder dak zomaar geschikt voor het aanbrengen van een laag beplanting. Om te beginnen mag de helling niet te groot zijn: bij voorkeur plat of ten minste niet groter dan 15 graden. Daken met een grotere helling kunnen, met speciale maatregelen, ook geschikt worden gemaakt voor beplanting. Een lichte helling geniet de voorkeur, omdat er geen plassen water mogen blijven staan op een groen dak. Zorg dus voor een goede afwatering. Ook moet de dakrand hoog genoeg zijn: niet alleen voor het bevatten van de bodemlaag, maar ook om beschadigingen door wortels te voorkomen.

Welke dakbedekking is geschikt voor een groendak?

Als je een groen dak gaat aanleggen, stelt dat extra eisen aan de dakbedekking. Deze moet waterdicht zijn, sterk genoeg om de extra belasting te kunnen dragen, wortelwerend om beschadigingen door de plantwortels te voorkomen, en moet tegen de stoffen uit planten en substraat kunnen. Een buitengewoon geschikte en populaire onderlaag voor een groendak is EPDM dakbedekking. Dit synthetisch rubber combineert deze eigenschappen met een laag gewicht, hoge elasticiteit en lange levensduur. Bitumen of pvc kan eventueel ook, maar golfplaten, dakpannen of zink zijn niet geschikt.

Kan ik op mijn groendak lopen?

In principe is een groendak beloopbaar, als de dragende constructie dat toelaat (met andere woorden, genoeg gewicht kan dragen) en als de juiste laag dakbedekking is gebruikt. EPDM dakbedekking is hier bijvoorbeeld voor geschikt. Let er wel op dat een groen dak gevoelig is voor kale plekken als je er veel op loopt. Maak er dus geen gewoonte van, maar af en toe het groene dak op voor onderhoud is geen enkel probleem.

Welke planten plant ik op mijn groendak?

Niet iedere plant is even geschikt om op een dak te groeien. Allereerst heb je planten nodig die genoeg hebben aan een dun laagje bodem, en die kunnen overleven op voornamelijk regenwater. Daarnaast wil je natuurlijk dat je groendak niet een raar bijeenraapsel wordt van allerlei planten in verschillende soorten en maten. Voor een groendak zijn bijvoorbeeld grassen, siermossen en laag groeiende vetplanten erg geschikt. Een intensievere beplanting kan ook, maar dan moet je water geven en mogelijk voedingssubstraat toevoegen.

Wetgeving en subsidie

Gek genoeg is er nog niet echt wetgeving in Nederland op het gebied van groendaken. Je bent dus niet gehouden aan restricties bij het kiezen van de plaats en vorm van je groen dak. Omdat een groendak veel milieuvriendelijke voordelen heeft, is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanleg ervan. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.