Elektrische verwarming als alternatief voor gas

Elektriciteit wordt mogelijk de energiebron van de toekomst om huizen te verwarmen. Vervuilende organische brandstoffen zoals gas zijn over een tijdje niet meer interessant omdat er flinke belastingen op geheven zullen worden. Maar wat zijn de alternatieven?

Elektrische radiatoren plaatsen

Elektrische radiatoren kunnen perfect ingezet worden als hoofdverwarming voor het verwarmen van huizen. Ze worden aan de muur opgehangen of in de vloer geplaatst. Aansluiting is verder kinderlijk eenvoudig aangezien er alleen nog maar een stekker in het stopcontact gestoken hoeft te worden.

Vloerverwarming op elektriciteit

Met speciale in de vloer geplaatste matten, gecombineerd met elektriciteit als energiebron, kunnen vloeren in woningen prima voorzien worden van warmte. Verwacht hiermee niet zó veel warmte dat je het voor de woonkamer kunt gebruiken, maar in een badkamer is elektrische vloerverwarming een prima alternatief. Wil je vloerverwarming voor het hele huis, dan heb je toch vloerverwarming op warm water nodig.

De elektrische warmtepomp

Warmtepompen zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig om warmte uit de omgeving te onttrekken. De warmte wordt uit de lucht, het water of uit de grond gehaald. De warmtepomp kan op deze manier ingezet worden om een woning te luchten, te verwarmen of af te koelen (airconditioning). Wanneer een warmtepomp tekort schiet kan gekozen worden deze te ondersteunen met bijvoorbeeld een aardgasketel voor warm water.

Elektrische CV-ketel

Een elektrische verwarmingsketel warmt water op met elektriciteit. Met het water wordt de woning via radiatoren verwarmd. Daarnaast wordt het water ook gebruikt voor de warmwatervoorziening in huis. Wanneer een elektrische CV-ketel gecombineerd wordt met zonnepanelen is de investering vrij gemakkelijk terug te verdienen.

De elektrische infraroodverwarming

Redelijk nieuw is de elektrische infraroodverwarming. Modern ontworpen elektrische stralingspanelen worden in de woonkamer of badkamer geplaatst en netjes afgewerkt met een plaat van glas. In principe worden ze gewoon opgehangen en aangesloten op het stopcontact. Deze “design-radiatoren” geven prima warmte af en geven ook nog eens extra sfeer aan je woning.

Elektrisch bijverwarmen

De elektrische bijverwarming wordt geplaatst in ruimtes die niet vaak maar wel snel opgewarmd moeten worden. Meestal gaat het om een kleine slaapkamer, de badkamer of de keuken. Een prima alternatief als je een klein budget hebt.

Wanneer overstappen?

Er wordt op politiek niveau nog veel gedebatteerd over hoe we de omslag naar schonere energie gaan maken in Nederland. Vooralsnog is het verstandig te wachten met overstappen naar schonere energie tot het moment dat je zelf iets moet vervangen. Stook je CV-ketel dus eerst helemaal op voordat je besluit te investeren in elektrische verwarming. In de tussentijd kun je best nog wat besparen op je kosten. Er zijn verschillende websites die energie vergelijken zodat je niet teveel betaalt voor je energie.